Doe-het-zelf: een laminaat vloer leggen

Het leggen van een laminaat vloer is niet lastig, iedereen kan het zelf! Of u nou werelds meest onhandige klusser bent of een handige Harrie: het leggen van een laminaat vloer is een makkie. In dit artikel vertellen we u alles over het leggen van een laminaat vloer!

Benodigdheden voor het leggen van laminaat

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is ook het geval met het leggen van een laminaat vloer. Voordat u begint met het leggen van de laminaat vloer heeft u eerst het nodige gereedschap nodig. De benodigdheden voor het leggen van de vloer zijn:

  • Een ondervloer
  • Laminaatzaag of laminaatsnijder
  • Potlood
  • Afstand houders
  • Liniaal

Wanneer u deze benodigdheden compleet hebt is het tijd om de vloer te gaan leggen!

Laminaat zelf leggen

Het leggen van laminaat is niet lastig, iedereen kan het zelf! Of u nou werelds meest onhandige klusser bent, of een handige Harrie: het leggen van een laminaat vloer is een makkie. Het leggen laminaat gaat als volgt:

Voordat u begint met het leggen van het laminaat, laat u de pakken van de vloer eerst 48 uur lang in de ruimte liggen om te acclimatiseren. De reden hiervoor is dat het laminaat kan werken. Hierdoor is de vloer al gewend aan de temperatuur en zet het niet meer uit en krimpt het niet meer in.

Na het acclimatiseren van de vloer is het tijd voor actie. Wat u als eerst doet is het uitrollen van de ondervloer. Deze zorgt voor een vlakke ondergrond voor het laminaat dat er bovenop komt te leggen.

Na deze eerste stap is het tijd om de eerste baan aan laminaat te leggen. U begint in de hoek van de ruimte. Op de kopse kant van de eerste plank verbindt u de volgende plank laminaat. Op deze manier gaat u door totdat u de wand aan de overkant van de ruimte heeft bereikt. Belangrijk is om een centimeter afstand te houden tot aan de muur. Dit in verband met het werken van de vloer.

Nu u een begin heeft gemaakt kunt u volgende planken hier op aansluiten. U sluit de planken aan in wildverband. Dat betekent dat er een verspring tussen de banen van de vloer zitten. Een wildverband creëert u door te beginnen met een halve plank.

In welke richting leg ik het laminaat?

Een laminaat vloer moet natuurlijk allemaal in de goede richting gelegd worden. Maar wat is nou precies de goede richting voor een laminaat vloer?

De goede richting om laminaat in te leggen is richting het meeste daglicht. Wanneer de planken in de richting van het daglicht liggen, wordt de ruimte meteen een stuk groter. Hierdoor lijkt de ruimte nog langer en groter.

Contact

Kom langs in onze showroom om ons volledige aanbod in laminaat vloeren te bekijken! We helpen u graag op weg. Tot dan!